maanantai 29. tammikuuta 2018

Puita ja pienempiä kasveja


Baobab savannilla Abomeyn tien varrella


Grand Popon kasvillisuus on monelle entuudestaan outoa. Kookospalmun toki tunnistaa jokainen Aku Ankkansa lukenut, mutta mitä ovat ne kaikki muut? Mikä on se, jossa on hurjan isot lehdet, ja millä on ne kauniit ja hyväntuoksuiset kukat?

Otin matkalle mukaan Lomakasvion, joka esittelee värikuvin koko joukon tropiikin yleisimpiä puita ja suosittuja koristekasveja. Matkailijan onneksi hyvin moni niistä kasvaa nykyään lähes kaikkialla tropiikissa alkuperästään riippumatta, joten Thaimaassa opeteltuihin törmää myös Karibialla tai Länsi-Afrikassa. Harmi kyllä tämä pieni ja kätevä kirja näyttää olevan loppuunmyyty. Sitä kannattaa kuitenkin etsiskellä divareista, jos aikoo vielä matkailla tropiikissa.

Trooppisissä metsissä lajikirjo on aivan toista luokkaa kuin Pohjois-Euroopassa. Onneksi Grand Popo on pieni ja helposti hallittava alue, jolla suuri osa puista ja pensaista on istutettuja hyöty- tai koristekasveja. Kokosin tähän blogiin muutaman yleisen ja helposti tunnistettavan kasvin, jotka opettelemalla voi edes vähän tuntea hallitsevansa ympäristöään. Myönnän auliisti, että lajivalikoimaan vaikuttaa myös se, mistä olen sattunut ottamaan valokuvia. Siksi tästä puuttuu esimerkiksi palmyrapalmu, joka näyttäisi kasvavan Villa Karon pihapiirissä.

Agaave




Agaavet ovat kotoisin trooppisesta Amerikasta, mutta niitä on istutettu kaikkialle tropiikkiin, missä ne viihtyvät hyvin kuivilla ja paahteisilla kasvupaikoilla. Tarkemmin määrittämättömiä agaaveja kasvaa tihenä istutuksena Aubergen uima-altaan luona.

Annatto



Trooppisesta Amerikasta kotoisin oleva pensas, jonka hedelmistä saadaan elintarvikkeissa käytettävää oranssia väriä. Kaunis yksilö kasvaa Auberge d’Abomeyn pihalla.

Annoona



Eri annoonalajeja syödään joko hedelmänä tai mehuna (soursop eli guanabana). Jokin annoona kasvaa Lomén taidemuseon pihalla.

Banaani




Tropiikin tärkeimpiä viljelykasveja, jota näkee kaikkialla sekä pihoissa että viljelminä. Sanotaan maailman suurimmaksi ruohoksi.

Baobab



Pikku prinssinsä lukeneet tietävät baobabin eli apinanleipäpuun. Yksi tämän puun karibialaisista lempinimistä on ”dead rat tree”, koska sen hedelmät tuovat mieleen hännästään oksilla roikkuvat rotat. Abomeyn suuressa baobabissa roikkuu kuitenkin suuria hedelmälepakoita.

Bougainvillea



Amazonin alueelta kotoisin olevia, kaikkialla tropiikissa suosittuja köynnehtiviä korostepensaita.

Ceylonintähtiannoona



Tätä Intiasta ja Sri Lankasta kotoisin olevaa puuta käytetään tropiikissa koristepuuna etenkin katujen varsilla sen pylväsmäisen kasvutavan vuoksi

Elefantinkorva





Elefantinkorvaa kutsutaan sen alkuperäisellä alueella Karibialla myös nimellä ”seagrape”. Matala, pensasmainen puu kestää hyvin suolaa ja paahdetta ja viihtyy hiekkaisilla merenrannoilla. Tertuissa kasvavat marjat ovat syötäviä.

Eukalyptus



Nopeakasvuisia eukalyptuspuita on istutettu tropiikkin ja subtropiikkiin paperintuotantoa varten. Tehokkaina haihduttajina ne ovat myös auttaneet kuivaamaan kosteikkoja.

Kairapalmu



Kairapalmut tuntee ilmajuuristaan, joilla ne näyttävät ”kävelevän” rantahiekalla. Ne muodostavat usein läpitunkemattomia tiheikköjä. Lehtiä käytetään mausteena, kiinalaisittain nimellä ”pandan” ja srilankalaisittain hauskasti ”rampe”.

Kassava



Kassava eli maniokki on tärkeä tärkkelyskasvi, jonka portugalilaiset toivat Etelä-Amerikasta Länsi-Afrikkaan jo 1500-luvulla. Kassavapeltoja näkee tienvarsilla kaikkialla Beninissä ja Togossa.

Kasuariina




Kasuariinat ovat trooppisia havupuita, joita käytetään paljon hiekkarannoilla sitomassa dyynejä ja luomassa tuulensuojaa.

Korva-akaasia




Akaasiat ovat Afrikassa yleisiä puita, mutta tämä laji on kotoisin Indonesian ja Australian suunnalta. Hedelmät ovat kierteisiä palkoja, kuten piikkisellä kierreakaasiallakin. Banaanin muotoiset lehdet ovat tosiasiassa litistyneitä lehtiruoteja. Useimpien akaasioiden lehdet ovat parilehdykkäisiä, kuuluvathan ne herneiden heimoon Fabaceae.

Kookospalmu




Kookospalmu on "se oikea palmu", jonka me odotamme tropiikissa näkevämme ja jonka alla me haluamme laiskotella. Tropiikin tärkeimpiä viljelykasveja, jota on kasvatettu niin kauan, että sen alkuperä lienee epävarma.


Kultaköynnös



Huonekasvinakin tuttu kultaköynnös on tropiikissa yleinen.

Kärsimyskukka


Käsimyskukat eli passiot ovat trooppisesta Amerikasta kotoisin olevia köynnöksiä. Noin viidestäsadasta lajista muutama tuottaa syötäviä hedelmiä, ja monia kasvatetaan koristekasveina. Tämä rehotti rikkaruohona tienpenkalla.

Nimensä kärsimyskukat ovat saaneet kukistaan, joissa Amerikan valloittajat näkivät Kristuksen orjantappurakruunun lisäksi sekä naulat, joilla hänet ristiinaulittiin, että vasarat, joilla ne naulat lyötiin.

Leipäpuu



Aasiasta ja Tyynenmeren saarilta kotoisin oleva ikivanha viljelyskasvi. Yksi puu tuottaa vuodessa jopa satoja monen kilon painoisia tärkkelyspitoisia hedelmiä.

Liekkipuu



Tasalatvainen, loistavan punaisena kukkiva puu, josta usein roikkuu puolimetrisiä, tummanruskeita palkoja. Lehdissä on tiheästi pikkulehdyköitä.

Makkarapuu





Afrikkalainen puu, joka on saanut nimensä hedelmiensä muodosta. Kukat tuottavat runsaasti mettä, mutta hedelmillä ei ole mainittavaa käyttöä.

Mango





Tropiikin tärkeimpiä hedelmäpuita. Kotoisin Intiasta, mutta tuotu Länsi-Afrikkaankin jo 1500-luvulla. Suuria ja komeita mangopuita voi ihailla Abomeyn kuninkaanlinnan pihoilla.

Mangrovepuut




Mangrovepuita yhdistävä piirre ovat pönkkäjuuret, joiden avulla ne kasvavat pehmeällä liejupohjalla. Monet kasvattavat myös pohjasta ylös törröttäviä ilmajuuria, joilla ne ottavat happea. Mangrovemetsät suojaavat rantoja eroosiolta ja ovat monille taloudellisestikin tärkeille kaloille välttämättömiä ”lastentarhoja”.

Manteliketapani





Manteliketapanin siemeniä. Ei ollut helppo kuoria, mutta ihan maukkaita.


Aasiasta kotoisin oleva suurilehtinen puu, joka kestää hyvin suolaa ja paahdetta. Hedelmät muuttuvat kypsinä punertaviksi, ja niiden sisällä oleva mantelimainen siemen on syötävä. Grand Popossa manteliketapani on elefantinkorvan ohella paikoin yleisin puu.

Matkustajainpuu




Koristeellinen, viuhkamainen puu. Nimi juontuu siitä, että lehtiviuhkan sisällä on runsaasti juotavaksi kelpaavaa nestettä – joka hätätilassa pelastaa janoisen matkalaisen.

Opuntia



”Mikkihiirikaktukset” ovat kotoisin Väli-Amerikasta, kuten kaktukset yleensäkin. Hedelmät ja nuoret ”lehdet” ovat syötäviä, kunhan piikeistä huolehditaan. Nämä kaktukset kasvavat Aubergen uima-altaan luona.

Temppelipuu



Länsi-intialaisia temppelipuita kasvatetaan koristepuina kaikkialla tropiikissa. Intiassa ja Sri Lankassa niiden kukista tehdään kukkaseppeleitä ja uhrilahjoja temppeleihin, siitä nimi. Varsinkin iltaisin temppelipuun, karibialaisittain frangipanin, kukat tuoksuvat miellyttävästi.

Tiikki



Puolikuivassa maastossa kasvava, etenkin nuorena huomattavan suurilehtinen puu. Norsujen herkkua, mitä Beninissä tosin ei pääse havaitsemaan.

Vesihyasintti


Vesihyasintti kasvaa laajoina kelluvina kasvustoina makeassa vedessä. Amazonin altaalta kotoisin oleva kasvi on kaikkialla alkuperäisen esiintymisalueensa ulkopuolella erittäin haitallinen vieraslaji. Kukat ovat kuitenkin kauniit.

Öljypalmu



Matalakasvuinen palmu, jota viljellään öljypitoisten hedelmiensä vuoksi. Tässä nuoren baobabin taustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti